Vzpomínka na vynikajícího letce...

     Město Lysá mělo v poválečných letech velký podíl na budování  československé armády postavením sídliště pro rodiny vojáků z povolání. Byli to jednak příslušníci pozemního vojska – l3.tankové divize, a dále letečtí profesionálové působící na letišti Boží Dar v Milovicích. Na tomto letišti, kde byla počátkem padesátých let dobudována betonová startovací dráha, byla zahájena významná činnost pro budování proudového vojenského letectva.

        V květnu 1951 se tu objevily první proudové letouny Jak-23 sovětské výroby a k přeškolení na tento typ bylo z našich vrtulových leteckých pluků vybráno 19  nejzdatnějších pilotů. Mezi těmito stihači byl 25letý poručík Jaroslav Březina. Letouny svou rychlostí převyšovaly o víc jak  200 km naše vrtulové stíhačky typu S-199, byly označené S-101 a naše letectvo jich obdrželo pouze 11 kusů. A tak krátce po přeškolení se letouny s piloty přesunuly na  žateckou pláň, kde byl založen  první proudový 11.stíhací pluk.

         Dále se už naše letectvo vyzbrojovalo letouny Mig-15, označené S-102 a v Žatci byly zakládány další dva letecké pluky, kde u jednoho z nich jsem jako desátník „plný blaženosti též řezal vzduch“. Tehdy v roce 1952 jsem se poprvé dostal k řídícímu létání už npor. Březinovi, který z radiovozu perfektně řídil přistání obou typu letounů. V té době zahynul na letounu S-101 kamarád por.Čermák,který startoval v Aši proti vzdušnému narušiteli našich hranic.

           Vliv „vedoucí úlohy strany“ nebyl v souladu s tradicí vojenského letectva ČSR a mnozí zkušení letci na to doplatili, zejména naši váleční letci,celým národem uctívaní, byli nekompromisně propouštěni.  Za podobné názory byl v té době již kapitán Březina vzhledem vynikajícím pilotním  a organizačním vlastnostem tolerován a za mimořádné výkony v přeškolení na novou techniku obdržel vyznamenání Za statečnost.

            V roce 1954 ze Žatce přelétlo 10 letounů S-101 do Mladé, kde byl založen 2.stíhací pluk, jehož velitelem byl stanoven major Jaroslav Březina.

Krátce nato před dalším přesunem  tohoto  pluku do Bratislavy neprávem skončil službu v čs.armádě.Zůstal v Lysé n.L.kde založil rodinu a úspěšně budoval nové zaměstnání bez jakékoliv podpory státu.

 Tento vynikající letec.který patřil k významným osobám vojenských vzdušných sil, zažil i nevděk totalitní moci našeho státu, dožil se 88 let.

    S hlubokou úctou jsme se s ním rozloučili 30.května 2014 v obřadní síni města Lysá nad Labem.