Uschi van der Rosten...

©Jackvéz

(Kliknutím na obrázek jej otevřete v novém okně ve větším rozlišení...)

Pamětníci si ještě možná vzpomenou na poloplastická dioramata, která tu a tam vycházela v časopise ABC mladých techniků a přírodovědců jako doplněk k tehdy prodávaným stavebnicím firmy Kovozávody Prostějov a která se ještě tu a tam dají sehnat na aukčních serverech. Čirou náhodou jsem v modelářském obchodě nedávno narazil na něco podobného – velmi dobře vypadající tištěný povrch letištní plochy, ovšem kvalitativně na úrovni počátku 21. století. Pryč je doba, kdy se kus vzletové nebo pojezdové dráhy pod model vyráběl svépomocí z jemného smirku natřeného balakrylem, dnešní modelář má výrazně více možností...

 

   Listy s předtištěným povrchy nesou logo firmy Uschi van der Rosten. Při bližším zkoumání jsem seznal, že tahle firma vyrábí spoustu zajímavých věcí. O představení produkce firmy Uschi van der Rosten jsem požádal výhradního dovozce p. Weinpolda z butovického Airbrushcentra – tady jsou.

 

Uschi van der Rosten

Malá copatá německá pionýrka, která vítá každého majitele nově zakoupeného výrobku od firmy Uschi van der Rosten je prostě nepřehlédnutelná. Kdo se s ní měl možnost seznámit, bude jistě souhlasit, že výrobky pod její značkou jsou na vysoké úrovni a skvěle se s nimi pracuje. Za celou firmou Uschi van der Rosten ale nestojí malá copatá Němka, nýbrž skvělý německý modelář Alexander Glass, který již v úvodu svých webových stránek píše: Produkty Uschi jsou založeny na mých vlastních zkušenostech jako měřítko modeláře. Nikdy jsem neuvolnil produkt, který nesplňuje mé požadavky.

 

Kdo si myslí, že produkty firmy Uschi van der Rosten zná, že to je ten co dělá dřevěné obtisky, je na velkém omylu. Výrobky Uschi van der Rosten se už dávno nespecializují pouze na ztvárnění dřeva, ale pokročili mnohem dále. Pojďme se na to podívat.

 

Dřevěné obtisky

Obtisky se dají koupit ve dvou variantách a to buď celé panely, nebo pouze dřevěná léta na stříkaný základ. Zákazníci po celém světě považují obtisky za jedny z nejlepších na trhu. To není náš odhad, to jsou opakované zpětné vazby, které zákazníci přinesli. Upřímně řečeno, pokud porovnáte textury na obtiscích Uschi van der Rosten se skutečným dřevem, rychle zjistíte, proč je tomu tak.

 

S obtisky na ztvárnění dřeva od Uschi van der Rosten dosáhnete lepších a hlavně rychlejších výsledků, než kdybyste je malovali ručně. Nakonec i sám Alex již používá pouze své obtisky a i nadále se svými modely vyhrává modelářské soutěže.

 

Obtisky s efekty

Dalším produktem, který Uschi nabízí jsou obtisky s efekty stečení a opotřebování, obtisky se stopami vojenských bot a mezi modeláři civilní techniky oblíbené obtisky s Graffiti.

 

Stříkací masky

Aby jsme nepsali jen o obtiscích, dalšími výrobky, které Uschi nabízí jsou stříkací masky, ať už na letadla, nebo vojenskou techniku. Jedním z produktů pro letadla jsou masky pro čtvrtkové albatrosy od Eduardu, Dashed line pro měřítka 1/48 a 1/32, masky na kola v univerzálním setu a kompletní masky na luxusní verzi Barclay Devastator.

Na vojenskou techniku lze pořídit například masky pro Ambush v měřítcích 1/48 a 1/35, nebo komplet masky na speciální verzi Shermana - Flamenco Beach v měřítku 1/35.

 

Podložky a diorama

Relativní novinkou jsou podložky a malá dioramata pro vaše modely v měřítcích 1/72, 1/48 nebo univerzální. Opět Uschi nabízí většinou dvě možnosti, podložky pouze tištěné (letištní plochy, letadlové lodě, apod.), nebo v kombinaci s foliážemi (letištní plochy). Další možností jsou letištní hangáry v měřítku 1/72. Jedná se o kvalitní tisk na tvrdém papíře, kdy podložku použijete buď samostatně, nebo nalepíte na dřevěnou podložku. V případě hangárů jde o jakousi vystřihovánku polského typu, tedy bez chlopní, s lepením na tupo.

 

Přípravky a chemie

O aplikátoru vteřinového lepidla jste jistě již slyšeli a netřeba ho představovat, nicméně Uschi nabízí vlastní z fotoleptu, kdy jedno balení obsahuje 8 ks aplikátorů ve čtyřech velikostech.

Skvělými přípravky, které ocení jak modeláři letadel, civilní techniky, ale i figurkáři jsou leštící pigmenty, jež Uschi nabízí ve třech různých variantách, Iron, Chrome a Steel. Pigment se aplikuje na kovový nástřik modelu, rozleští se jednoduše ubrouskem, uchošťouchem, apod. a je hotovo. A vypadá to skvěle!

Další z řady chemie jsou vodičky pro realistické zbarvení kovových hlavní. Přípravek lze použít i pro úpravu fotoleptaných dílů obecně. Stačí chvíli ponořit do přípravku, po chvíli ustálit v čisté vodě, otřít a hotovo … Otázka 5-ti minut ;)

Pro modeláře lodí, letadel z 1.světové války, tak i letadel obecně nabízí Uschi vyplétací nítě, které v tuto chíli nemají na trhu konkurenci. Opět jsou nabízeny ve třech variantách, tedy ve třech „tloušťkách“. Pro lodě, tedy malá měřítka, pro letadla 1/72, a pro letadla 1/48 a větší.

Naprostou novinkou, kterou Uschi nedávno zveřejnila je jakýsi zatěžkávací tmel. Už žádná olůvka v letadle, už žádné lepení k podložce. Jedná se o plastickou hmotu, kterou jednoduše namačkáte do přídě vašeho modelu a hotovo. Skvělá věc, která opět ušetří spoustu práce a frontu v rybářských potřebách.

(Kliknutím na obrázek jej otevřete v novém okně ve větším rozlišení...)

 

Výhradním distributorem Uschi van der Rosten je a její výrobky nabízí e-shop kitcentrum.cz, kterýžto je sesterským obchodem airbrushcentrum.cz.

 

Martin Weinpold – kitcentrum.cz