Starostův slib...

V posledních týdnech nás znepopkojily stále častější zprávy o nevhodném, až trestuhodném chování turistů u pomníku Okřídlený lev na Klárově. Honza se toho chytil a napsal starostovi Prahy 1. Tak uvidíme, jestli pan starosta jen planě tlachá, či svůh slib dodrží...

 

Vážený pane starosto...

V poslední době nás, členy řady klubů vojenské historie, členy spolků sdružených v Českém svazu letectví i řady jednotlivců, prostě lidí, kteří ctí odkaz letců, kteří bojovali ve druhé světové válce za naši svobodu, ohromným způsobem pohoršilo i rozčílilo, jak se chová veřejnost vůči Pomníku okřídleného lva na pražském Klárově. Jedná se zejména o davy opilých mladých lidí, cizinců i našich, dokonce organizovaných jakousi cestovní kanceláří Riverside Tours, kteří po pomníku lezou, popíjí zde a všelijakým dalším způsobem vyjadřují neúctu k těm lidem, jimž britská komunita pomník věnovala jako dík za jejich pomoc v řadách RAF v době války. Je to veliká ostuda a myslím, že by se zastupitelstvo Prahy 1, pod které toto pitní místo spadá, mělo uvedeným problémem zabývat. Vzpomínám si, jak Váš předchůdce, starosta Ing. Lomecký, bral právě toto místo a samotný pomník jako svoji srdeční záležitost a bojoval za uhájení jeho existence v době, kdy hrozilo jeho odstranění ze strany orgánů Magistrátu hl. m. Prahy. Prosím Vás tedy, abyste z titulu své funkce se zasadil o to, aby se podobné excesy u pomníku neděly a aby se udělala nějaká opatření, která by podobným věcem zamezila (kontroly MP, kamerový systém atd.). Opravdu bychom všichni a nepochybně  i široká veřejnost uvítali, aby toto místo bylo opět důstojné, tak jak si zasluhuje památka těch úžasných hrdinů, jimž pomník byl věnován, a nebylo ignoranty znesvěcováno.

Děkuji Vám za sebe i ostatní lidi, kteří věc chápou obdobně.

S pozdravem Jan Lehovec

 

 

Vážený pane Lehovče,

děkuji za email, byť neradostný. O neuctivém chování (zřejmě zčásti i organizovaném) jsme byli obeznámeni teprve nedávno, vynasnažíme se udělat příslušná opatření.

 

Zatím s pozdravem

 

Mgr. Pavel Čižinský

Starosta MČ Praha 1