Letadla a létání...

Vážení kolegové a kamarádi. Rádi bychom Vás touto cestou upozornili na novou publikaci, kterou připravil náš kolega a člen Odbočky 30 Ing. Víťa Klímek. Viz. níže...

Aeroteam vydává ve druhé polovině tohoto měsíce knihu Letadla a létání.

 

Populární a srozumitelnou formou seznamuje zájemce o letadla, létání i historii letectví u nás i ve světě. Zajímavě je objasněn princip aerodynamiky, řízení letadel a čtenář se seznámí s kabinou letadla i přístroji. Kresby Jana Martince názorně doplňují texty. Další kapitola knihy pojednává stručně o pravidlech létání, letištích a také ukáže, jak se připravuje pilot na navigační let, který je následně názorně popsán včetně barevných fotografií navštívených míst.

 

Zkušený bývalý letecký akrobat a dopravní pilot Vladimír Peroutka seznamuje čtenáře se základními akrobatické prvky  a tato pasáž je opět doplněna kresbami, které názorně popisují každý prvek.

 

Další poučnou kapitola knihy pojednávám o výrobě letadel v Československu od roku 1918 a seznamuje čtenáře s historii jednotlivých leteckých továren u nás. Tuto stať napsal známý letecký publicista Václav Šorel.

 

Neméně zajímavá kapitola je i se zabývá historií leteckých společností v Československu a následně v České republice a je z pera leteckého publicisty a šéfredaktora časopisu Aero Hobby Petra Kolmanna. Obě kapitoly jsou doplněny kresbami jednotlivých typů letadel a technickými údaji. Kresby jsou dílem Miloše Kratochvíla a Josefa Úchvata.

 

Následuje zpětný pohled na působení našich pilotů za druhé světové války doplněné bokorysy známého Jaroslava Velce.

 

Závěrem knihy se čtenář dozví praktické zkušenosti a rady od zkušených pilotů a to:

Stanislav Sklenář - šéfpilot továrny Aicraft industry Kunovice

Vladimír Peroutka - dopravní pilot ČSA

ing. Václav Vašek - bývalý vojenský pilot a nyní pilot společnosti Travel service

Jan Vachek - bývalý vojenský pilot velitel letectva, generál v záloze

Petr Francek - bývalý zemědělský pilot s náletem 11.000 letových hodin.

 

V závěrečné části knihy najde čtenář zajímavé informace o leteckých muzeích v České republice i na Slovensku, leteckých časopisech, které se u nás zabývají letectvím i obchodech s leteckými i modelářskými výrobky.

 

Kniha obsahuje přílohu, kde je uveden přehled leteckých akcí o nás i v Evropě pro rok 2015.

 

Publikace Letadla a létání má 128 stránek více než 80 kreseb. Cena knížky je Kč 230 ,- a můžete ji získat v našem e-shopu a to od 20.února 2015, případně již nyní platbou předem na č.účtu 3816822 / 0300 - var.symbol 1702. Nezapomeňte napsat svoji adresu. Při platbě zašlete pouze částku Kč 230 ,- a poštovné hradí vydavatel knihy. Ke knížce, kterou si objednáte a uhradíte do 20.února 2015, dostanete také dárek s leteckou tématikou a budete zařazeni do slosování o ceny.