ANZAC-CS - Přípravy vrcholí...

Přípravy na slavnostní setkání v Československém klubu v Brisbane vrcholí. Zatímco Stáňa, Frankie, Lukáš a ostatní chystají stoly, výzdobu, vlajky, kvítí a další propriety, potřebné ku zdárnému konání akce, požádali jsme místopředsedu ČsSL o krátký pozdrav pro účastníky...

 

Drazí přátelé a kamarádi.

   Hrdý letecký stav nerozlišuje, kdo z jakého konce světa pochází, kdo je je mladý nebo odrostl nerozvážnosti, kdo jakou řečí mluví. Příslušníci letectví uznávají pouze jedno kritérium. Umíš, nebo neumíš. Když neumíš, mezi nás se nemotej.

   Dnes se setkávají generace, dnes si mají co říci letci z odlišných světadílů, právě dnes si hledí do očí Čechoslováci s Australany a Novozélanďany, aby si řekli, že spolu chtějí komunikovat o historii a současnosti. Pokud si porozumí, nemůže existovat překážka v tom, aby si rozuměli do budoucna. 

   V tento okamžik delegace Českého svazu letectví, malá ale fundovaná skupina z malé ale moudré země v srdci Evropy, chce předat poselství drtivé většiny českých a věřím, že i slovenských aviatiků Vám, rodilým  Australanům a Novozélanďanům, ale také Vám, kteří jste v těchto zemích našli svůj nový domov. Poselství porozumění, a hlavně poselství boje za mír, který je v posledním desetiletí opět nehorázně a bezohledně atakován představiteli světových velmocí, lhostejno, zda si říkají západní nebo východní. 

   Jako místopředseda Českého svazu letectví vyjadřuji přesvědčení, že dnešní setkání k tomu bude tím nejlepším impulsem, který přeroste svým významem aktuální místo konání.

 

S úctou místopředseda ČsSL

                plk. v.v. Ing. Vašek Václav