ANZAC-CS - Czechoslovakian Heroes Tribute...

Hrdý letecký stav nerozlišuje, kdo z jakého konce světa pochází, kdo je mladý nebo odrostl nerozvážnosti, kdo jakou řečí mluví. Příslušníci letectví uznávají pouze jedno kritérium. Umíš, nebo neumíš. Když neumíš, mezi nás se nemotej.

   Dnes se setkávají generace, dnes si mají co říci letci z odlišných světadílů, právě dnes si hledí do očí Čechoslováci s Australany a Novozélanďany, aby si řekli, že spolu chtějí komunikovat o historii a současnosti. Pokud si porozumí, nemůže existovat překážka v tom, aby si rozuměli do budoucna. 

   V tento okamžik delegace Českého svazu letectví, malá, ale fundovaná skupina z malé, ale moudré země v srdci Evropy, chce předat poselství drtivé většiny českých a slovenských aviatiků Vám, rodilým  Australanům a Novozélanďanům, ale také Vám, kteří jste v těchto zemích našli svůj nový domov. Poselství porozumění, a hlavně poselství boje za mír, který je v posledním desetiletí opět nehorázně a bezohledně atakován představiteli světových velmocí, lhostejno, zda si říkají západní nebo východní. 

   Jako místopředseda Českého svazu letectví vyjadřuji přesvědčení, že dnešní setkání k tomu bude tím nejlepším impulsem, který přeroste svým významem aktuální místo konání.

S úctou místopředseda ČsSL plk. v. v. Ing. Václav Vašek

 

Před pár dny, 26. 5. 2019, se v australském Brisbane uskutečnilo slavnostní setkání pod názvem Czechoslovakian Heroes Tribute 2019. Tuto akci pořádaly pod hlavičkou Českého svazu letectví spolky Letci Žatec, z. s., a Letecký klub gen. Karla Mrázka, DFC, DSO, Milovice, z. s., ve spolupráci s Československým klubem v Brisbane a za účasti významných hostů. Těmi byli velvyslanec ČR Tomáš Dub, velvyslanec SR Tomáš Ferko, honorární konzul SR Michal Horváth s manželkou, zástupce vedení města Brisbane Ryan Murphy, bývalý příslušník 460. perutě RAAF a současný prezident 460th squadron RAAF Veteran Clubu Laurie Woods, DFC. Za ČsSL a pořádající spolky se zúčastnili bývalý letec mjr. v. v. Ing. František Blahout, bývalý pilot 11. slp v Žatci, nyní kapitán dopravních letounů, plk. v. v. Ing. Josef Hlava, sportovní pilot a letecký mechanik Lukáš Obst a stevardka novozélandských aerolinií Hana Pelčáková, dcera kosmonauta a předsedy ČsSL, plk. v. v. Ing. Oldřicha Pelčáka.

Tomuto setkání předcházela loňská Expedice Southern Cross 2018, jejíž průběh mohli jste sledovat na našich webových stránkách a FB profilech v podstatě v přímém přenosu. Díky této akci mohly být nyní předány i. m. pamětní medaile k 100 rokům československého letectví několika československým příslušníkům RAF, kterým se po druhé světové válce staly novým domovem Austrálie a Nový Zéland, krásné, romantické a přátelské země na opačné straně zeměkoule. Součástí slavnostního setkání bylo mimo jiné i předání pamětních desek se jmény československých „RAFáků“, jichž se v součinnosti s mnoha dalšími subjekty, včetně velení českého a slovenského letectva, kluby vojenské historie, historiky a novináři, muzei atd. podařilo dohledat více než čtyři desítky. V rámci akce byli oceněni také současní čeští a slovenští aviatici a další hosté, žijící na těchto kontinentech, kteří se zasloužili o rozvoj a šíření slávy československého letectví ve světě.

 

Celá akce, jíž se zúčastnila stovka hostů, proběhla ve značně emotivní atmosféře. Tentokrát se však účastníci za slzy v očích rozhodně nemuseli stydět. Našim zástupcům se od účastníků akce dostalo kromě spousty drobných dárků i velkého poděkování za neobvyklou a vydařenou akci, jakou co do rozsahu i významu dosud nezažili. Konec konců, posuďte sami na fotografiích...

 

Fotogalerie – Frankie a Lukáš...

Fotogalerie – Martin Soulek...

Fotogalerie – Stáňa Bilek...

 

Přátelé, to je ale to nejmenší, co můžeme pro naše hrdiny udělat. Připomínat jejich statečné činy a oběti, bez nichž bychom nemohli býti dnes zde. To je naše morální povinnost. Stejně tak, jako povinnost (a pro nás zároveň velká čest...) nést odkaz dávných předků, vojáků a letců, ve jménu našeho národa a vlasti...

 

(pozn.: Kompletní reportáž ze slavnostního setkání v Československém klubu v Brisbane naleznete v novém vydání časopisu Flying Revue č. 4/2019, které bude na stáncích v prodeji 27. 6. 2019)