Prosba o pomoc...

 

... pro paní Ivetu Irvingovou...

Přátelé, kolegové a kamarádi, dostala se nám do ruky prosba o pomoc paní Ivetě Irvingové, dceři gen. Jana Irvinga, pilota slavné 311. perutě RAF. Pozorně si přečtěte následující řádky. Nikoho samozřejmě nenutíme, záleží na rozhodnutí každého z Vás...

 

"Vážení přátelé,
Obracím se na Vás jako na lidi spojené vztahem k létání a letecké historii s trochu zvláštní prosbou o pomoc. Ne pro sebe, ale pro jednu naši společnou známou, paní Ivetu Irvingovou. V poslední době se dostala do pro ni neřešitelné situace, aniž by si to sama zavinila.
Před časem ji totiž srazilo auto a těžce zranilo se stálými zdravotními následky. Shodou okolností v okamžiku, kdy měnila zaměstnání. A protože byla několik dní v kómatu, pochopitelně na ni nikdo v novém zaměstnání nečekal. Po návratu z nemocnice dostala bídný invalidní důchod a nulovou šanci si přivydělat. My všichni, kdo ji známe, si ji pamatujeme jako velice činorodou a iniciativní paní, která jako dcera pana generála Irvinga z 311.squadrony RAF se snaží stále na veřejnosti připomínat památku našich letců a propagovat historii československého létání. Jenže její činorodost dnes již díky “osudu” ustupuje hluboké depresi a doopravdy se obávám, že má čím dál častěji ty nejčernější myšlenky.
Má dnes nejen podlomené zdraví, ale ekonomicky se dostala téměř na úplné dno. Pojišťovna jí totiž odmítla vyplatit náhradu z povinného ručení viníka autonehody, i když dle vyšetřování šlo o 100% zavinění toho, kdo ji srazil. Pojišťovna se tomu licoměrně soudně brání, i když je jasné, že k výplatě nakonec dojde. Soudními tahanicemi však pojišťovna odkládá vyplacení náhrady škody a ušlý výdělek už více jak tři roky. Nejde o malou částku, a ta pravděpodobně by měla skutečně její problémy ekonomického rázu vyřešit. Jenže to podlé odkládání a zdržování u soudu paní Irvingovou jednoduše ničí, protože pomoc paní Irvingová ji potřebuje teď, ne až někdy za několik let, než se naše soudy konečně rozhoupou.
Za ty roky, kdy jejím jediným příjmem je invalidní důchod ve výši 6000,-Kč měsíčně, přičemž nájem má cca 8,5 tis.měsíčně, o ostatních životních nákladech nemluvě, zlikvidovala paní Irvingová veškeré své rezervy, přestěhovala se do levnějšího do Plzně, ale stále to nestačí. Dnes dluží i v Plzni na náje mném, na službách a energiích, a hrozí ji reálně, že se stane bezdomovkyní. Mimo jiné také tím hrozí zničení obrovského archívu po jejím tatínkovi. Tenhle hnusný stát jí není schopen a ochoten pomoci, byl jsem svědkem, jak ji úředníci akorát vyhazují. A viník nehody se jí jen směje.
Takže se obracím na Vás, kdo můžete, a chcete, abyste jí pomohli. Sám jsem jí pomohl uhradit část dlužného nájemného už loni, aby jí nevystěhovali, ale to už dnes nestačí. Dovoluji si proto zveřejnit účet jejího pronajímatele, kam potřebuje do poloviny března uhradit dlužné nájemné, nebo ale spoň nějakou část. Prosím, pomozte jí. Klidně i po malých částkách, jak kdo z Vás může. Je to účet 2324618033/0800, s jejím domácím panem ing.Havlíčkem jsem o tom mluvil a je to rozumný chlap, ale už půl roku čeká, a víc už čekat nechce. Pro Ty, kteří by si chtěli toto ověřit, mohu poskytnout na požádání i jeho telefonní číslo. Pokud se rozhodnete poslat nějaké peníze, prosím, abyste do zprávy pro příjemce napsali „na nájem Irvingová“.
A dovoluji si zde zveřejnit i Ivetin telefon, 737 178 826, pokud by jí mohl někdo z Vás pomoci i jinak, třeba pomoci jí sehnat nějakou práci, i jednorázovou, nebo třeba pomoci se splacením jiných dluhů za elektřinu, apod., spojte se s ní. Potřebuje také povzbudit, protože je ze všeho v hluboké depresi, což jí mimochodem na zdraví také nepřidává.


Jestli je mezi lidmi od létání aspoň trochu solidarity, prosím, ukažme ji.


Děkuji
Ing.Ivo Pujman, Beroun"