Do Kunovic se vrací Military den...

Letecké muzeum v Kunovicích společně se Slováckým aeroklubem Kunovice a městem Kunovice 19. srpna po pětileté pauze opět uspořádá Military den – akci s vojenskou a leteckou technikou pro malé i velké. Probíhat bude v areálu muzea a aeroklubu od 10 do 17 hodin.

Letos se návštěvníci budou moci těšit například na armádní víceúčelový vrtulník Mi-171 nebo na historické letouny jako C-106 „Basa“, Tatra T-101, či Piper L4 a další. Chybět nebudou ani prezentace leteckých výrobců a provozovatelů z Kunovic.

„Lidé se budou moct podívat, jaká letadla se v Kunovicích vlastně vyrábí a jaké stroje tu létají,“ vysvětluje ředitel Leteckého muzea v Kunovicích a zároveň pořadatel akce Martin Hrabec s tím, že kromě statických ukázek se můžou lidé těšit i na vyhlídkové lety a děti na oblíbená šlapací letadýlka a získat na ně pilotní průkaz. Akci oživí také průlet stíhacích gripenů.

Představí se i pozemní technika. Přiveze ji jak armáda, tak třeba kluby vojenské historie. A na své si přijdou i ti, kteří dávají přednost civilním vozům. Své stroje totiž ukážou i příslušníci integrovaného záchranného systému a klub s legendárními „kačenami“ – citroeny 2CV.

V Kunovicích se budou prezentovat také další muzea. „Účast už nám přislíbili kolegové z Technického muzea v Brně či ze Soukromé letecké sbírky Malohostovice,“ říká Hrabec. Jedno z vystavených letadel, stroj C-106, zase bude reprezentovat Vojenský historický ústav, Letecké muzeum Kbely a podnik LOM Praha, kteří jej společně provozují.

„Už delší dobu jsme chtěli našim návštěvníkům nabídnout nějakou větší akci a teď konečně nastala příležitost. Vzhledem k tomu, že na předchozích ročnících jsme přivítali tisíce lidí, budeme rádi, když i letos přijde co nejvíce návštěvníků,“ říká Hrabec. Úspěchu Military dne může napomoci i příznivé vstupné. Pro všechny návštěvníky totiž bude pouze dobrovolné.

 

Foto z předchozího ročníku zde: https://www.rajce.idnes.cz/rfilipek/album/onp-military-den-kunovice-30-6-2018

Plakáty k akci zde: https://photos.app.goo.gl/4dB7dAtqtQqY5C9D6

 

 

Všechny Vás srdečně zveme.

Tým Leteckého muzea v Kunovicích